4 Aralık 2017 Pazartesi

Çobançantası Otu ve Kullanım Yöntemleri

Çobançantası Otu ve Kullanım Yöntemleri

Bu yazımızda çobançantası otunun faydaları ve kullanım şekilleri hakkında yazacağız. Sağlık açısından faydalarını öğrendiğinizde mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz çobançantası otu derde derman olacak bitki olduğunu göreceksiniz.


Çobançantası otu, Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Ancak geneleksel Asya tıbbında da önemli yeri olan çobançantası otu, özellikle Japonya’da doğanın pozitif enerjisinin vücudunu yenilemesini sağlamak ve uzun ömürlü olmak için kullanılan yedi ottan biridir.  Ülkemizde ise Ege, Trakya, Akdeniz ve Anadolu bölgesinde yetişir.
Kalp şeklindeki meyve kapsülleri çobançantasını andırdığı için bu isimle anılır. Gövdesindeki yaprakları küçücük ve ok biçimlidir. Kuraklığa, soğuğa dayanıklılığıyla bilinen tek yıllık otsu yabani bir bitkidir. Çiçekleri toplu halde dalın ucunda bulunur.  Dar yaprakları, uzun, parçalı kenarları dişlidir. Kalbi andıran meyveleriyle hemen diğer bitkilerden kolayca ayırt edilebilmektedir. İçeriğindeki vitaminlerin, minerallerin ve uçucu yağların zenginliğiyle bir çok ilacın ve kozmetik ürünün etken maddesi olmuştur.

Çobançantası otu Neye Yarar

Halk arasında çobançantası çayı içmenin böbrek iltihabına, kum ve taş düşürmeye, menopoz rahatsızlıklarına, adet kanamalarının düzenlenmesine, dişeti kanamalarına iyi geldiğine inanılır.
• Yaraları iyileştirir
• Damar genişletici etkisi var
• İdrar söktürür
• Büzücü etkiye sahiptir
• Ateş düşürür
• İltihap önleyicidir
• Gastrite iyi gelir
• Mide ve on iki parmak bağırsak ülserleri tedavisinde kullanılır
• İshali geçirir
• Dizanteriye iyi gelir
• Karaciğer hastalıklarında içilir
• Kolesistit tedavisinde kullanılır
• Safra taşı hastalığında içilir
• Kusmayı durdurur
• Safra söktürür
• Gut hastalığının oluşumunu engeller
• Romatizmaya iyi gelir
• İdrar kaçırma tedavisinde kullanılır

Çobançantası otunu Hangi Yöntemlerle Kullanabiliriz

Çay olarak faydalanmak için şu yöntemi kullanabiliriz. Çobançantası otu çayının hazırlanması ve tarifi oldukça kolaydır. 2 tatlı kaşığı kurutulmuş otun üzerine bir su bardağı kaynar su koymanız yeterli olacaktır. Sonra demliğin kapağını iyice kapatın ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzün ve günde 2 bardak yemekten yarım saat önce sıcak için.
Diğer bir yöntem ise; Çobançantası otu Özsuyundan faydalanmaktır. Bunun için; taze toplanmış çiçekli saplar yıkanır, kurutulmadan ezilerek suyu çıkarılır ve küçük şişelere konularak buz dolabında saklanır.

Son olarak ta tentür olarak kullanımından bahsedebiliriz.  

Çobançantası otunu iki avuç dolusu kadarı ince bir şekilde kıyılır, 1 litrelik sise içine konularak üstüne % 38 lik votka veya cin dökülerek şişeye doldurulur. 15 gün güneşte veya sıcak bir yerde bekletilir, süzülür.
Uygun şartlarda kurutulan çobançantası, ağzı kapalı bir kapta, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.
Bu yazımızda çobançantası otunun yetiştiği bölgeler, kullanım yöntemleri ve yararlarından bahsettik. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder