Çoban Çantası Otu
Çoban Çantası; 40 cm kadar boylanabilen, beyaz çiçekli, otsu bir bitkidir. Turpgiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz havzası ülkeleridir.
Anadoluda bazı yerlerin pazarlarında kuşkuşotu adıyla satılır. Gövde boyunca dizilen ve bitkinin tohumunu taşıyan yürek biçimli, yassı, yeşil renkli meyveleri vardır.
Çoban çantası otunun içeriğinde ;Tanen, saponin, çeşitli flavonlar, organik asitler, reçine,potasyum ve uçucu yağlar bulunmaktadır.
Çoban Çantası Otu Faydaları Nelerdir
Kanamayı durdurucu etkisi iç ve dış kanamaları durdurmakta oldukça faydalı olan Çoban Çantası yaralardaki, burun, mide, bağırsaklardaki kanamaları durdurmaya yardımcı olmasının yanında aşırı gelen regil kanamalarını da azaltıcı etkiye sahiptir.
Basur kanamalarında da oturma banyosu iyi gelir. Varis, karaciğer ve damar şişliklerinde oldukça faydalıdır.
İdrar arttırıcıdır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek ve düşük tansiyon şikayetlerinde faydalıdır.
Çoban Çantası Otu Nasıl Kullanılmalıdır
Çiğ olarak ya da ıspanak gibi pişirilerek yenir. Bitkinin kökleri dışındaki kısmı, çiçekleri ile birlikte toplanıp kurutulduktan sonra suda kaynatmak suretiyle çay hazırlanarak kullanılabileceği gibi çiğ olarak ya da pişirilerek de tüketilebilir. Tıbbi amaçla daha çok çay olarak tüketilir.
Çoban Çantası Otu Çayı Nasıl Yapılır
Gölge ve havadar bir yerde özenle kurutulur. 1-2 tatlı kaşığı kurumuş ot karışımı üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10 dakika süreyle demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Bu infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
Kadınlarınaybaşında aşın kan kaybı durumu varsa, infüzyon, aybaşı akıntısı başlamadan önce ve o dönem boyunca her iki-üç saatte bir alınır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder